Rijstkaf

Rijstkaf is een organisch restmateriaal, wereldwijd bij de rijst- producerende landen zoals Pakistan, India, China, Indonesië, Maleisië maar ook Brazilië, Guyana en Suriname in enorme hoeveelheden beschikbaar. Probleem is dat deze landen de technologie en / of de financiële middelen ontberen..
Rijst

Rijst is zoals tarwe, rogge, haver, quinoa of mais een graangewas. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië is het het oudste (het eerste gebruik dateert van ongeveer 5000 jaar geleden) en meest geteelde graangewas ter wereld. Het vormt de basisvoeding voor ongeveer 35% van de wereldbevolking.
Toepassingen

Rijstkaf is sinds de oudheid bekend voor zijn goede iso-thermische eigenschappen. Door zijn resistentie tegen vochtpenetratie en zijn schimmelwerende eigenschappen werd het veelvuldig gebruikt voor het vervaardigen van bouwmaterialen. Bakstenen vervaardigd uit rijstresidu en klei zijn nog steeds na duizenden jaren in..
Rijstkaf als biobrandstof

Verschillende elektriciteitsproducenten in Europa hebben met de overheid afgesproken om een deel van de kolen die zij gebruikt voor elektriciteitsproductie te vervangen door biomassa. Belangrijkste argument voor deze afspraken is een verlaging van het broeikaseffect. Milieubelasting is echter niet het enige..
Productie van microsilica

Een proces waaruit uit een “low class” product een “high class” eindproduct kan gehaald worden betekend natuurlijk financiële rendabiliteit. Microsilica verwerven uit het rijstkaf zou verschillende perspectieven bieden. Door het overaanbod van het rijstkaf zou een constante productie mogelijk zijn.
‘RICE HUSK ASH’ (RHA)

Tot slot een laatste toepassing; RHA. Het verbrandingsproduct van rijstresidupellets heeft een typisch zeer hoog asgehalte; 18%. De restas die ontstaat na verbranding bestaat uit een zeer groot gedeelte uit silicumoxide dat afhankelijk van de verbrandingstemperatuur amorf of kristallijn is.